Binnenkijken bij…. Smartlappenkoor De Kersenhoedjes

In een editie van de THUIS vertelt Trui Hofstede over smartlappenkoor De Kersenhoedjes. Zij zingen smartlappen en levensliedjes met een lach.
(Vivian van Bijsterveld)

Bijna vijftien jaar geleden werd het smartlappenkoor opgericht, door Trui Hofstede en Toos Stone. “Onze mannen zongen in zeemanskoor The Salty Dogs en tijdens een van hun optredens kwamen wij op het idee om een damesversie van zo’n koor te starten. We kozen voor smartlappen, omdat het zo’n gezellige meezingers zijn. Ons repertoire is door de jaren heen uitgebreid met bijvoorbeeld evergreens. En we hebben inmiddels een bestuur en zijn een officiële vereniging geworden.”

Het koor bestaat uit 42 zangeressen en wordt begeleid door drie accordeonisten, een gitarist,  een drummer, en er zijn drie geluidstechnici. “Ik denk niet dat wij het van onze zangkwaliteiten moeten hebben”, zegt Trui met een schaterlach. “Maar ons enthousiasme is zo groot dat dit zeker zijn invloed heeft op het publiek. Wij zingen Nederlandstalige smart- en levensliederen. Er zijn echte oude smartlappen bij die onze grootouders en vaders en moeders zongen. We zingen echter ook moderner repertoire. Liedjes over gebroken harten en vrolijke liedjes over de liefde en het leven. Ook proberen we wat toneel te maken bij de liedjes.”

Vanaf het prille begin van het koor stroomden de aanmeldingen binnen. “We hadden dan ook al snel rond de veertig leden. Meer leden willen we niet, want het moet wel werkbaar blijven.” Het koor bestaat uit een gemêleerd gezelschap in de leeftijd van ongeveer vijftig tot tachtig jaar. “Iedereen gaat gezellig met elkaar om en onze groep is door de jaren heen uitgegroeid in een grote vriendinnengroep. Er wordt dan ook heel veel gelachen tijdens de repetities en tijdens de optredens, want dat is eigenlijk de opzet van het koor. Gezellig samen zingen en anderen daarvan laten meegenieten.”

Buiten Coronatijd repeteren De Kersenhoedjes één keer week, op de donderdagavond, in de grote zaal van zaal denheuvel. “Sinds vorig jaar maart zijn we gestopt. We hopen in september weer te kunnen beginnen. Wij zien er erg naar uit dat we weer veilig onze repetities kunnen opstarten en vooral weer vrolijkheid en vermaak te brengen met optredens. Ook kijken we erg uit naar de repetities. Gezellig samen zingen en daarna nog even buurten en een drankje doen!”

Het vinden van een originele naam voor het koor viel nog niet mee, vertelt Trui. ‘Omdat er al heel veel smartlappenkoren zijn in Nederland. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor  ‘De Kersenhoedjes’; in Mierlo kom je natuurlijk al snel op kersen uit. We dragen ook herkenbare kleding. Zo dragen we allemaal een hoedje met kersen erop. Iedereen maakt zijn eigen hoedje, dus er zijn veel verschillende modellen. We gaan voor uniformiteit en dragen tijdens onze optredens allemaal een spijkerbroek met iets wits erop, en een sjaaltje. Het doet altijd heel gezellig aan, vind ik. We treden regelmatig op en brengen een paar uurtjes vrolijkheid, een beetje show en meezingers en maken er een feestje van!”